Вијести

ПРЕДСЈЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ МИЛОРАДУ ДОДИКУ И КОМАНДАНТУ НЕВЕСИЊСКЕ БРИГАДЕ НОВИЦИ ГУШИЋУ УРУЧЕНА НАЈВЕЋА ПРИЗНАЊА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ

8.11.2017


Предсједник Републике Српске Милорад Додик  рекао  је данас у Невесињу  да је са начелником општине Миленком Авдаловићем договорио неколико важних инвестиција које ће поправити живот у овом мјесту, од изградње спортске дворане, културног центра, реконструкције путева, те довођења нових инвестиција и запошљавањем дјеце погинулих бораца.
Додик је нагласио да ће од Термоелектране Гацко затражити да запосле 10 дјеце погинулих бораца из Невесиња.

"Заједничком енергијом најстојаћемо да ријешимо проблеме у Невесињу, од којих је највећи - незапосленост. Ипак, све то није довољно да се одужимо Невесињу за стварање Српске", рекао је Додик.

Предсјендик Српске је у обраћању на свечаној сједници Скупштине општине Невесиње истакао  да је Српска данас стабилна, да њене институције функционално раде и да је Српска самоодржива, док је БиХ велико оптерећење.

"Ми смо Српску направили на најтежи могући начин. Српска је створена са идејом да буде независна држава и да уђе у савез са Србијом. Зашто да о томе не говоримо? Зашто да се тога бојимо? Зар смо престали да то желимо - не нисмо, али разумијемо оквире у којима се налазимо. Ти оквири који су нас гурали у БиХ нису нас увјерили да ту и останемо", истакао је Додик.

Он је навео да се међународне околности мијењају и да је до прије неколико година међународна политичка сцена била потпуно другачија - усмјерена на кажњавање српског народа.

"Данас је то нови тренутак, али ово је и нови политички тренутак за српску политичку елиту која треба да осмисли српски национални план и програм, а не да полако одустане од онога што је свети циљ овдје, а то је да наша самосталност треба да буде добијена нашом политичком вољом, а никаквим ратовима ни дестабилизацијама", нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је у Невесињу изгинуло највише младих за слободу, те да су и они имали ту идеју.

"Слобода је света ријеч српског народа и од када његова идентификација у историји постоји, постоји и борба за слободу. Ми смо данас слободнији него раније, имамо своју државу - Републику Српску, право да одлучујемо о својим животима, али то није довољно. Наша стварна слобода је да управљамо својом Републиком као земљом коју волимо јер смо у БиХ унијели државу. Српска је држава од 1991. године", подсјетио је Додик.

Рекао је да  Српска мора да се развија, да вјерује у своје капацитет и своје вриједности.

"Морамо сви да се окупљамо без обзира на политике. Морамо да будемо јединствени у свему и да јединствено наступамо јер само тако можемо доћи до свог циља. Свако нејединство и свако полтронисање према странцима, који су задали озбиљан ударац нашој слободи посљедњих 15 година одузмањем наших права из међународног уговора и давањем њима могућности да одлучују или посредују у име нас, драматичан је губитак наше слободе",каже  Додик.

Предсједник Српске наглашава да Српска не жели да угрози никога јер и они који су погинули у посљедњем рату у Невесињу погинули су бранећи своје куће, породице, традицију и сјећање на своје претке који су, такође, гинули за слободу.

"Не смијемо да одустанемо од српског националног интереса и Републике Српске. Нико нам ништа неће дати, а сви около хоће да нам нешто отму и то не престаје. Некада су слали дивизије на нас а данас покушавају кроз причу о демокартији да нам узму права. Српска заједно може да дође до своје потпуне слободе. Српска мора да то уради, јер неслобода значи зауставље наших напора да изградимо бољи живот на овом простору", поручио је Додик.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да је Митровдан највећи празник за Невесиње.

"Сада имамо своју српску државу више него било када", поручио је Авдаловић.

Он је додао да Невесиње спада у ред неразвијених општина, али да се уз помоћ Владе и предсједника Републике Српске раде многи пројекти. "Од Невесиња желимо направити градић који ће бити угодан за живот и у који ће сви радо свраћати", истакао је Авдаловић.

На свечаној сједници Скупшине општине Плакету "Свети Димитрије" добили су општине Никшић и Пријепоље - за помоћ Невесињу у рату, Удружење Невесињаца у Београду, Удружење Херцеговаца у Новом Саду и постхумно ратни хирург Слободан Дука, те Горан Кнежевић из Невесиња.
[ Назад ]