Вијести

У САРАЈЕВУ ОДРЖАНА РАДИОНИЦА ОПШТИНСКИХ КООРДИНАТОРА ЗА ДИЈАСПОРУ И ПР СЛУЖБЕНИКА

29.11.2017


У оквиру пројекта Дијаспора за развој (Д4Д) у периоду од 27. до 28. октобра 2017. године  одржана је радионица општинских координатора за дијаспору и сарадника за информисање  на којој је у посебан фокус стављено питање комуникација са дијаспором.
Представљене су добре праксе ангажмана дијаспоре у локалном развоју  и дефинисани модели ефикасније сарадње  на институционалном нивоу.

У локалном смислу  требало би оформити тијело у које су укључени привредници, успоставити функционалан систем координације и размјене информација између институција које се баве исељеништвом, статусним питањима исељеништва и промоцијом инвестирања.

Неопходно је  мобилизовати локалну заједницу да  ради на идентификацији дијаспоре и бољег повезивања с њом, на  побољшању услуга дијаспори  и унапређењу постојећих база података, те подстицању повезивања привредника из дијаспоре са привредним субјектима у локалној заједници.

Истакнута је улога кординатора за дијаспору  као стручног кадра  са међународним искуством, познавањем језика , информатичком писменошћу и већ оствареним везама у дијаспори.

Пројекат представља заједничку иницијативу Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине (БиХ), Владе  Швајцарске, Развојног програма Уједињених нација (УНДП) и Међународне организације за миграције (ИОМ) у БИХ,

У Пројекат су поред Невесиња укључени Биjeљинa, Брaтунaц, Jajцe, Кључ, Лaктaши, Лoпaрe, Љубушки, Maглaj,  Пoсушje, Приjeдoр, Сaнски Moст, Tузлa, Вeликa Клaдушa, Зeницa и Жeпчe)

 

Сања Ковач
[ Назад ]