Вијести

БРАТИЋЕВА АНТИРАТНА ПОРУКА ИЛУСТРАЦИЈАМА И ЦРТЕЖИМА

22.12.2017

Најплоднији невесињски стваралац на пољу илустрација и цртежа Јован Братић вечерас је представио своје ново стрип остварење „Понори зла“. Стално заљубљен у девету умјетност и инспирисан српском историјом илустровао је још једну историјску драму, овог пута са тематиком из Другог свјетског рата. На 205 страна нацртао је 1050 кадрова који чине узбудљиву причу о догађајима и људима  из Херцеговине који су уплетени у мрежу националних и идеолошких подјела и ужасних страдања.Радио Невесиње


 Братић каже да  је на изради и креирању ликова, писању сценарија и цртању стрипа радио преко двије године. Наглашава да му је циљ био да што објективније прикаже вријеме које је однијело много тога вриједног што смо имали.  

– Порука је да је поштени и недужни свијет, без правог повода, страдао на свим странама и овај стрип би требало да буде нека врста упозорења да се нешто слично више никада не понови – истиче Братић.

Свештеник Младен Чалија похвалио је велики Јованов труд да истакне важне личности из српске историје. Према његовим ријечима тема стрипа  може се сажети у српској  крилатици „За крст часни и слободу златну.

О најновијем Братићевом остварењу говорио је још један врсни познавалац  девете умјетности – Горан Лојпур. И он је  овај стрип роман оцијенио као снажну антиратну поруку  и бесмислицу људских сукоба.

 

Рецензент албума  историчар Немања Девић записао је да „Поноре зла“ карактеришу лијеп језик и квалитетне илустрације. – Овај стрип представља мали, али важан корак у борби за истину о српском народу, у времену када се суди његовој историји и насљеђу – поручио је Девић.

Презентација у Великој сали општине Невесиње била је одлично посјећена.

Цијена стрипа је 15 КМ (током празника 10 КМ). Може се купити у киоску код касарне - "ЂИМ ТРЕЈД" или наручити на E-mail:jovobratic@gmail.com
[ Назад ]