Вијести

У НЕВЕСИЊУ ПРОСЛАВЉЕН ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

9.1.2018

Поменом погинулим борцима, полагањем цвијећа и заједничким дружењем на Тргу слободе данас је у Невесињу обиљежен Дан Републике Српске.Делегације Општине Невесиње, Општинске борачке организације, Ратних ветерана Невесиња, Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила и Удрежења „Насљеђе“  положиле су цвијеће на Централно спомен обиљежје бораца Херцеговине на Гвозду и упалиле свијеће у Спомен соби. Парастос погинулим српским борцима у протеклом отаџбинском рату служио је свештеник Зоран Илић.

̶  Нека је вјечан помен свима који су уградили своје животе у темељ слободе и Републике Српске, а Бог да нам да мудрости, знања, снаге и храбрости да наставимо дјело за које су они дали највећу жртву  ̶  поручио је Илић. 


Честитајучи дан Републике Српске предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац позвао је на саборност и јединство. Млађим генерацијама је поручио да цијене и његују слободарске вриједности за које су се борили најбољи синови стварајући Републику Српску.

 ̶  Борци су помало изморени, али могу да буду ослонац садашњим генерацијама у ширењу истине о времену када је настајала Република Српска  ̶  рекао је Шиповац. Он  је најавио да ће ове године бити завршена још два спомен обиљежја српским борцима, у Зовом Долу и Удрежњу.

Прослава Дана Републике Српске настављена је на Тргу слободе. Код новог Споменика борцима за слободу положено је цвијеће, а потом је настављено празнично дружење. Омладинске организације „Талас 059“, „Бона Фиде“ и „ОКО“  украсиле су трг знамењима Републике Српске и припремиле послужење.

 

Дан Републике је био прилика за подсећање на страдалнике из протеклог рата који су пали за стварање и слободу РС и све друге борце слободарских опредјељења.

Слободарско и устаничко Невесиње одиграло је велику улогу у стварању Републике Српске. Бранећи своја огњишта погинуло  је 476 припадника Невесињске бригаде и 174 борца Друге лаке бригаде.

РАДИО НЕВЕСИЊЕ

 

 
[ Назад ]