Вијести

ПРЕДСТАВЉЕНИ НОВИ ПРАВИЛНИЦИ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА У НЕВЕСИЊУ

3.5.2018

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди из Подручне јединице Требиње и Одјељења за пољопривреду и друштвене дјелатности  општине Невесиње данас су у Великој сали општине Невесиње презентовали три правилника пољопривредним произвођачима.Контролни асистент Канцеларије у Невесињу Драган Дрвенџија рекао је да се од укупног износа подстицајних средстава Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, у износу од 71 милион марака, скоро половина користи као подстицајна мјера у сектору мљекарства, други дио буџета иде на подстицај биљне производње и руралног развоја и трећи дио по основу Правилника за капитална улагања у пољопривредну производњу за 2018. годину.

– У нашој општини велики број пољопривредних произвођача, њих око 300, укључен је у производњу и откуп млијека и у прошлој години откупљено је око 3,5 милиона литара, а подстицајна средства износила су око милион марака, што је врло значајно за ову неразвијену средину – нагласио је Дрвенџија.

Виши стручни сарадник за воћарство и виноградарство из Ресора Игор Томашевић говорио је о Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи у 2018. години.

– Данас ће бити објављен Јавни позив на сајту Агенције за аграрна плаћања и дневним новинама. Биће отворен мјесец дана и пољопривредни произвођачи моћи ће поднијети захтјев на обрасцу број 1 за резервацију средстава – додао је Томашевић.

Он је појаснио да износ до кога могу остварити подстицај је фиксно 30% за комерцијална пољопривредна газдинства, односно 15% за некомерцијална, а тај износ може бити увећан за 5% за носиоце пољопривредних газдинстава млађих од 40 година или уколико су жене носиоци газдинстава.

Према његовим ријечима предмет Јавног позива биће инвестиције у сточарској производњи, биљној производњи за подизање биљних засада, пластеника, противградних мрежа и набавка производно – технолошке опреме.

Виши стручни сарадник за сточарство из Ресора Олга Видачић представила је Правилник о садржају и начину вођења Регистра узгајивача квалитетно приплодних животиња.

– Сви пољопривредни произвођачи који се баве узгојем квалитетно приплодне стоке и који су уписани у Регистар узгајивача домаћих животиња, које води Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, дужни су да ажурирају податке и попуне образац А3 у који се уписује пасмински број стоке по категоријама и пасмински састав – рекла је Видачић.

Она је додала да неажурирање података у Регистру узагајивача повлачи брисање из Регистра, па ће морати поново подносити захтјев и плаћати таксу од 20 КМ за упис.

– Регистар обухвата све произвођаче млијека и меса, односно произвођаче који предају млијеко на откуп, пољопривредне произвођаче који имају квалитетно приплодне овце и квалитетно приплодна говеда у систему крава – теле, те узгајиваче оваца, коза и свиња – истакла је Видачић.

Са састанка је упућен апел пољопривредницима да у АПИФ-у до 15. маја ажурирају податаке о својим газдинствима, упозоравајући их да уколико не изврше поновну регистрацију могу остати без подстицајних средстава у овој години.

Радио Невесиње
[ Назад ]