Вијести

ПРОЈЕКАТ ИФАД 7 ПОДРЖАВА БИЉНУ ПРОИЗВОДЊУ У НЕВЕСИЊУ

14.5.2018

У организацији  Министарствa пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске – Ресорa  за пружање стручних услуга у пољопривреди  и уз подршку општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности  у друштвеном дому је одржана  радионица са пољопривредним произвођачима из Невесиња о начину аплицирања за средства седмог пројекта  Meђунaрoдног фoнда  зa рaзвoj пoљoприврeдe ( ИФAД). 

-Пројекат ИФАД 7 кренуо је почетком године и већ се може аплицирати на тај пројекат. Право аплицирања на пројекат имају удружења пољопривредних произвођача, задруге, приватне фирме у области воћарства, поврћа, љековитог биља и шумских плодова. Овај пут пројекат ИФАД подржава биљну производњу док су претходни пројекти били намијењени за сточарску производњу- казао је  Боро Миливојевић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди наглашавајући да пољопривредни произвођачи из пројекта могу добити 40 % од средстава које они инвестирају у  садњу поврћа и љековитог биља, а општине које изразе интерес учествују са 10%, тако да пољопривреднику  остаје да плати 50 посто средстава.

-Кад су у питању удружења и задруге  они могу да аплицирају на комплетну технолошку опрему за сушаре, хладњаче и ту пројекат плаћа 70%, а 30% плаћају задруге, удружења и општина у договору на који начин - рекао је Миливојевић

Он је посебно истакао  пољопривредни произвођачи не могу самостално подносити захтјеве, могу само путем удружења, задруга или откупљивача и  прерађивача.

-Циљ је овдје увезивање произвођача, прерађивача и откупљивача у један ланац,  што има смисла само ако тај производ има тржиште - објашњава Миливојевић.

Фирме које су показале интересовање за пројекат су „Натур флора“  и  „Зова“ из Невесиња.
[ Назад ]