Вијести

НЕВЕСИЊЕ: ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКАТА КОЈЕ ФИНАНСИРА ВЛАДА СРБИЈЕ

5.7.2018

У Невесињу су почели радови на реконструкцији Дома културе од донације од 150.000 евра коју је приликом посјете Херцеговини обећао предсједник Србије Александар Вучић. Тиме је почела реализација пројеката у Херцеговини које је подржала Србија. Са 200.000 марака, које је обезбиједила Влада Српске, затворена је финансијска конструкција за реконструкцију Дома културе.


ВИДЕО: http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=302917За двије седмице, откако су почели радови, уклоњени су дотрајали кров, отвори и скромна опрема. Осим кино-сале, објекат ће имати помоћне просторије, гардеробу за глумце, аперитив бар, те нови улаз са градског трга. За Невесиње, донација из Србије има посебну тежину."Ово је први пут да Србија улаже у Невесиње. то је добро за нашу општину, за грађане, то је част свима, а посебно нама који обављамо функције", нагласио је начелник Невесиња Миленко Авдаловић.

Бивша кино-сала, која ће послије реконструкције и доградње, добити статус дома културе, није задовољавала ни минимум услова. Тренутно су у току припремни радови.

Дијелови објекта, који задовољавају стандарде, биће сачувани. Потпуно ће бити реконструисане инсталације и машински дио постројења за гријање. Биће реконструисано 300 метара квадратних постојећг објекта и дограђено нових 160 метара.

Претходних година Србија је, кроз различите пројекте, улагала у привреду, спорт и културу у Херцеговини. На тај начин Србија помаже и економски и демографски.

"У економском смислу, Србија може значајно помоћи Херцеговини и Невесињу, а чим помогне економски, сматрамо да помаже и демографски, јер ће значајан број људи остати овдје, или ће се након студија вратити у Невесиње и Херцеговину", додао је начелник општине. 

Рок за завршетак свих радова је стотину дана, а први културни садржај у новом објекту планиран је за почетак септембра.
[ Назад ]