Вијести

НЕВЕСИЊЕ НАПОКОН У ОЗБИЉНОМ ИНВЕСТИЦИОНОМ ЦИКЛУСУ

7.9.2018

-Невесињци некада нису могли повјеровати да ће се реализовати крупни пројекти као што су болница, водовод Невесиње, водовод из изворишта Удбина, пут према Требињу и пројекат Горњи Хоризонти. О тим пројектима се дуго година причало, а ево сад  болница успјешно функционише као једна од најбољих здравствених установа у Српској, за неких десетак дана биће завршен водовод, историјски пројекат у који су Хидроелектране на Требишњици уложиле преко 7 милиона конвертибилних марака - рекао је народни посланик и извршни директор ХЕТ-а Илија Таминџија, на данашњем отварању првог кружног тока у Невесињу.

 Вршилaц дужнoсти дирeктoрa ЈП “Путeви Рeпубликe Српскe” Нeнaд Нeшић и нaчeлник oпштинe Нeвeсињe Mилeнкo Aвдaлoвић пустили су данас у употребу нoвoизгрaђeну кружну рaскрсницу у Невесињу нa мaгистрaлнoм путу Нeвeсињe-Moстaр.

-Данас сам поносан што сам у поносном Невесињу и на  првом  кружном  току  који је  само један од пројеката које ЈП „Путеви Републике Српске“  финансира заједно са Владом РС, која има потпуно разумијевање за инвестиције које ради  ово јавно предузеће -рекао је Нешић

Вриједност радова кружног тока је 180.000 КМ што су „Путеви Српске“ у потпуности финансирали из властитих средстава, потврдио је Нешић  и  нагласио да се сваки кружни ток ради на захтјев локалне заједнице, а јавно предузеће само финансира, контролише и надзире изградњу истог,  који се налази на регионалним магистралним путевима  којим управља ово јавно предузеће.

-Ми у овој години планирамо уколико нам временски услови дозволе и општина уради свој дио посла што  се тиче водоводне и канализационе мреже, да кренемо у  реконструкцију и адаптацију улице Милоша Обилића и изградњу још једне  кружне раскрснице на регионалном путу-најавио је Нешић.

Он је изјавио да ће се у плану пословања ЈП“Путеви РС“ за 2019. годину наћи и пројекат рехабилитације пута Невесиње- Мостар

.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић захвалио се у име грађана Невесиња управи  ЈП „Путеви РС“ и Влади РС, као  и свима који су помогли да се у цјелости уради Улица Цара Душана( водоводна и канализациона мрежа).

-Данас смо на овом дивном саобраћајном чворишту које ће имати своју улогу у саобраћајној  безбједности Невесиња  што се тиче проходности и наравно у естетском смислу,  наш град ће изгледати много љепше долазећи из правца Мостара-рекао је Авдаловић.

Наговијестио је да се иде и у рехабилитацију коловоза у улици Милоша Обилића, за што је  Општина Невесиње већ  издвојила 130.000 КМ и набавила цијеви и све пратеће елементе који су потребни за промјену водовода у овој улици.

-Добили смо најаву и за кружни ток на регионалном путу  према Луци на раскрсницама улица Немањића и будуће Улице 9. јануара из касарне, а до краја године би требало да се заврши спојни пут између регионалног пута за Берковиће и магистралног пута за Гацко у дужини од 400 метара- казао је Авдаловић.

Општина Невесиње урадила је све што се тиче имовинско – правних односа и ЈП Путеви РС има све услове да крене са радовима

- ЈП „Путеви РС уложило је у Општину Невесиње  око 340000 КМ, Општина Невесиње је уложила 130.000 КМ у промјену водоводних цијеви, кружни ток коштао је 180.000 КМ, а за улицу Милоша Обилића предрачун је  440.000 КМ- прецизирао  је Авдаловић

Како је рекао, прије мјесец  дана општина Невесиње расписала је тендер за градске, сеоске и приградске саобраћајнице у вриједности од 780.000 КМ и ти су пројекти  у току, пројекат Дома културе у вриједности 500.000 КМ је отприлике 60 % завршен, а у пројекту обнове спортске дворане вриједном 830.000 КМ завршено је 75 % посла.

О томе колико сви ови пројекти значе за грађане Невесиња  говорио је народни посланик Илија Таминџија.

-Налазимо се на кружном току који је недавно завршен због чега изражавам захвалност „Путевима Републике Српске“ који су ове године урадили дио рехабилитације регионалног путног правца према Берковићима .Урађен је прелијепи мост на том путном правцу Невесиње-Билећа-Требиње у мјесту Зови До –казао је Тминџија.

Према његовим ријечима у сљедећој години планирана  је рехабилитација пута према Мостару и још увијек  се разматра техничко рјешење - да ли ће то бити тунелом или преко постојећег превоја Гребак .

-Што  се тиче остале инфраструктуре могу слободно рећи да је Влада РС са предсједником Жељком Цвијановић највише од свих влада до сада уложила у Невесиње и да њена влада у два мандата има највишу подршку у историји- изјавио је Таминџија.

Он је подсјетио да се попречна веза кроз Херцеговину дуго  чекала, а сад је пут Невесиње- Билећа – Требиње у потпуности асфалтиран, ради се хоризонтална сигнализација на дијелу гдје није урађена и велики број мањих инфраструктурних пројеката који овдје живот значе.

-Захваљујући подршци Владе РС и локалне власти у овом моменту имамо више пројеката које су покренули приватни инвеститори.То је пројекат тржног центра у изградњи на подручју  бивше касарне, а ових дана очекујемо градњу пилане на простору бивше пилане и званично отварање сушаре.Ту је и бензинска пумпа за коју су издати урбанистичко- технички услови- казао је Таминџија.

Он је потврдио информацију да ће ових четири привредника према досадашњим преговорима запослити у наредних шест до осам мјесеци 70 радника Невесиња.

Сања Ковач
[ Назад ]