Вијести

300 ПОЉОПРИВРЕДНИКА ИСКОРИСТИЛО ПОДСТИЦАЈЕ ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ

25.9.2019

Око 300 невесињских пољопривредника остварило је право на новчане подстицаје које је за 2019. годину обезбиједила општина Невесиње, потврђено је у општинској Пољопривредној служби. За шест програма подршке општина је издвојила 120.000 КМ и сва средства су утрошена мјесец дана прије рока који је утврђен Правилником о подстицајима у пољопривреди.У сваком програму подршке општина Невесиње је учествовала са 30-40% средстава, с тим да је био утврђен највећи износ подстицаја које је могао добити одређени апликант.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић каже да је највеће интересовање било за узгој стеоних јуница.

− За ову мјеру подршке било је планирано 55.000 КМ и сва средства су утрошена – нагласио је Братић додајући да је велико интересовање владало и за набавку пољопривредне механизације и адаптацију објеката који служе за пољопривредну производњу.

Братић каже да се један број пољопривредника одлучио за подстицаје намијењене за набавку садног материјала, музних уређаја и пчеларске опреме. Према његовим ријечима, Правилник је сачињен тако да пружи прилику већем броју заинтересованих пољопривредника, а регистрација пољопривредног газдинства није била услов за добијање средстава. Међутим, корисници подстицаја у сваком случају општинској пољопривредној комисији морају доказати да су средства намјенски уложена.

Велико интересовање невесињских пољопривредних произвођача за подстицаје дало је сигнал општинској управи и Пољопривредној служби да размотре програме подршке који би били реализовани у наредној години.
[ Назад ]