Вијести

НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ РАСПРАВЉАЛИ О ПРИЗНАЊИМА, БУЏЕТУ, БЕЗБЈЕДНОСТИ И ЗАКУПУ ЗЕМЉИШТА

1.11.2019

На данашњој сједници Општинског парламента одборници су већином гласова донијели Одлуку о додјели највиших општинских признања за 2019. годину.Повеља општине биће уручена народном посланику Илији Таминџији, а плакета „Свети Димитрије“ атлетичару Дражану Куљићу.На данашњој сједници Општинског парламента одборници су већином гласова донијели Одлуку о додјели највиших општинских признања за 2019. годину.

Повеља општине биће уручена народном посланику Илији Таминџији, а плакета „Свети Димитрије“ атлетичару Дражану Куљићу.

На данашњој сједници Општинског парламента гласовима скупштинске већине усвојен је Ребалас буџета општине Невесиње у износу од 8.265.037 КМ. Како је образложено, Нацрт ребаланса буџета који је усвојен на прошлој сједници прослијеђен је Министарству финансија и након добијене сагласности сачињен је коначан план буџетских прихода и расхода.

Данас је усвојена и Одлука о извршењу ребаланса буџета за 2019. годину којом је прописан начин управљања буџетским средствима, као и права и обавезе буџетских корисника.

Након краће расправе, одборници су усвојили План активности на отклањању неправилности по препорукама из Извјештаја о обављеној ревизији консолидованог финансијског извјештаја општине Невесиње за 2018. годину.

Како је појаснила начелник Одјељења за финансије Зорка Умићевић, Главна служба за ревизију јавног сектора РС је након проведене контроле изразила је „мишљење са резервом“. Руководству општине Невесиње дато је десетак препорука везаних за финансијске извјештаје и усклађеноност пословања. Умићевић је констатовала да није било значајних примједби ревизора и да се стање поправило у односу на претходне године.

Из опозиције су приговорили да још увијек није ријешен статус вршилаца дужности појединих јавних установа у општини.

Командир Полицијске станице Невесиње Славенко Лучић информисао је одборнике о стању безбједности на подручју општине. У предоченом извјештају урађеном на основу аналитичких показатеља стање безбједности за девет мјесеци 2019. године оцијењено је као задовољавајуће. Лучић је детаљно информисао одборнике и о недавном догађају из Батковића који је изазвао узнемирење и забринутост грађана. Апеловао је на одборнике да личним ауторитетом спријече ширење неистина које се појављују у јавности и да допринесу смиривању тензија.

Одборници су се интересовали и за стање јавног реда и мира, посебно у селу Сопиља. Информација је усвојена једногласно.

На данашњој сједници СО Невесиње већином гласова донесена је Одлука о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске путем прибављања писаних понуда. Како је појаснио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић у питању је земљиште за обављање сточарске производње површине 102 хекара у катастарским општинама Оџак и Миљевац. На примједбе одборника опозиције да је смањена максимална површина пољопривредног земљишта која се може дати у закуп једном привредном друштву, начелник општине Миленко Авдаловић је одговорио да је локална управа имала најбољу намјеру да задовољи интересе пољопривредних произвођача.

Одборници су без расправе прихватили нови Програм кориштења пашњака у катастарској општини Морине. Усвојена је и Одлука о начину и условима продаје индустријског објекта на локалитету бившег Војног логора и Одлука о начину и условима продаје неизграђеног грађевинског земљишта које се налази у обухвату регулационих планова „Лапчевине“ и „Гвозд“.

 
[ Назад ]