Вијести

ДО 31. МАРТА ФИНАНСИРАЊЕ ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРПСКЕ

13.3.2020

Фонд здравственог осигурања Републике Српске до 31. марта ће финансирати здравствене услуге у јавним здраственим установама за све грађане, без обзира на то да ли су осигурани.


Фонд је ову одлуку донио у складу са донесеним мјерама Владе Републике Српске с циљем превенције и спречавања ширења вируса корона, саопштено је из Фонда."То значи да грађани могу одлазити на прегледе у јавне здравствене установе, а да при томе не морају имати овјерену здравствену књижицу", наводи се у саопштењу.

Фонд је због мјере предострожности, као и због актуелне епидемиолошке ситуације одлучио да привремено обустави рад у шалтер салама да се не би стварале гужве због чекања на овјеру књижица.

Фонд је већ припремио упутство за домове здравља и болнице у којем је јасно назначено да до 31. марта од грађана не траже овјерене здравствене књижице и да се здравствене услуге, које ће финансирати Фонд, пружају за све грађане /осигуране и неосигуране/.

"То се односи и на грађане који су раније по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање, а још нису регулисали свој статус", наводи се у саопштењу.

Из Фонда напомињу да ће ова привремена мјера трајати до краја марта, а да ће Фонд и даље пратити епидемиолошке смјернице и упутства надлежних, те доносити мјере предострожности.

Из Фонда апелују на све грађане да без пријеке потребе не долазе у пословнице Фонда и да сачекају са предајом документације која није хитна, попут захтјева за рефундацију и слично, да би се избјегле гужве и већи број окупљања људи на једном мјесту.

"Фонд на овај начин настоји да прати актуелну епидемиолошку ситуацију и да са своје стране учини све на јачању превентивних мјера и сузбијања ширења вирусних инфекција", додаје се у саопштењу.

Из Фонда су напоменули да све информације које се тичу права из здравственог осигурања грађани могу добити посредством телефона, као и од заштитника права Фонда који постоје у свим пословницама.

Имена и презимена заштитника права са бројевима телефона јасно су назначена на интернет страници Фонда, а грађани могу да се обрате и на мејл

zastitnik.prava@zdravstvo-srpske.org
[ Назад ]