Вијести

ВЛАДА СРПСКЕ ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ

17.3.2020


Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је Влада Републике Српске, која је данас прогласила ванредну ситуацију у Српској због појаве вируса корона, кризни штаб и спроводи мјере ванредне ситуације.

"Влада ће засједати сваког дана и доносити одређене мјере које се морају поштовати на подручју цијеле Републике. До сада смо имали проблеме у смислу да се у појединим општинама не затварају објекти када је то речено и слично", рекла је Видовићева на конференцији за новинаре након ванредне сједнице Владе.
Она је истакла да ће сва буџетска потраживања бити уредно и редовно измиривана и

демантовала информацију која се појавила у медијима да су плате буџетским корисницима умањене 70 или 80 одсто.

Видовићева је истакла да је то лаж која у тешкој ситуацији изазива још већу панику код грађана.

"Онај ко је то урадио не мисли добро народу нити Републици Српској. Премијер Радован Вишковић рекао је да ће Министарство унутрашњих послова предузети одређене мјере да буде пронађен онај ко је тако нешто учинио", додала је Видовићева.

Она је истакла да ће сви буџетски корисници, сва физичка и правна лица која имају потраживања из буџета бити уредно и редовно измирена, као и до сада.

"Пензије, борачки додатак, инвалиднине и плате биће исплаћивани у прописано вријеме и у државној управи, просвјети и здравству. Биће измирене и све субвенције и подстицаји које је Влада планирала у овој години, у пољопривреди и привреди", додала је Видовићева.

Она је нагласила да у овом моменту Влада нема дуговања за подстицаје у пољопривреди.

"Очекујем да у току дана добијемо рјешења од Министарства привреде за враћање пореза и доприноса на повећање плате које смо прошле године увели. Сутра почиње исплата тих рјешења", истакла је Видовићева.

Према њеним ријечима, све што је потребно за здравство се измирује.

"Динамика исплаћивања из буџета биће иста као и до сада", поручила је Видовићева.

 

РТРС
[ Назад ]