Вијести

ХЕРЦЕГОВИНА ОДЛУЧНА: ОРГАНИЗОВАНО И ОДГОВОРНО ПРОВОДИТИ МЈЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ

16.3.2020

У источној Херцеговини нема ниједан потврђен случај заразе вирусом корона, а све локалне заједнице наше регије морају организовано и одговорно да проводе мјере превенције како би се спријечила појава вируса.Ово је поручено са данашњег састанка штабова за ванредне ситуације локалних заједница источне Херцеговине са представницима здравствених установа, МУП-а, привредних колектива и Црвеног крста.„Ситуација је врло озбиљна, а све што предузимамо – то радимо у циљу превенције да не би дошло до употребе здравственог система“, поручио је након састанка Лука Петровић, извршни директор Савеза општина источне Херцеговине.  

Он је позвао све који имају одређене сумње након појаве симптома да се ослободе страха и слободно јаве на тестирање у здравствене установе, истичући да тиме неће помоћи само себи већ заштитити и друге.

„Људи не смију да скривају симптоме и да се савјетују преко друштвених мрежа или форума“, навео је Петровић.

У свим радним колектима, додао је он, неопходно је повећати мјере дезинфекције,омогућити запосленима и рад од куће гдје је то могуће, услуге у продавницама или банкама морају бити бесконтактне са приписаним растојањем, а потребно је избјегавати и контакте на саучешћима и сахранама које у Херцеговини окупљају велики број људи.

SIH 2

„Такође, морамо скренути пажњу грађанима да нема потребе за куповином вишка роба. Људи сматрају да ће доћи у кризу, а управо они, таквим чињењем, изазивају пометњу. Трговачки ланци, чији су представници такође били на састанку, контролисаће куповину роба да не буде непотребног гомилања“, напоменуо је Петровић.

Организације Црвеног крста увезаће све волонтере и формирати њихов списак ако буде потреба да се помогне људима старијим од 60 година – у смислу снабдијевања храном или куповине лијекова, а ова услуга функционисаће преко дежурних служби цивилне заштите.

Један од закључака састанка је да се позове пензионисани медицински кадар како би ти људи од струке који желе да помогну у случају потребе били у приправности.

На новинарско питање – какав је одговор надлежних у вези са студентима који се враћају кући из средина у којима има потврђених случајева заразе – Петровић је казао да се и ово питање настоји исконтролисати, те да су још јутрос од 4 сата на одређеним пунктовима сви они који се враћају у Херцеговину пописани и узете њихове адресе.

Радио Требиње
[ Назад ]