Вијести

У НЕВЕСИЊУ ОБИЉЕЖЕН ДАН ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12.5.2020

Полагањем цвијећа  на Спомен обиљежје на Гвозду, поменом и паљем свијећа у Спомен соби, у Невесињу је данас обиљежено 28 година од оснивања Војске Републике Српске. Вијенце су положили представници општина Невесиње и Источни Мостар, Општинске борачке организације и Организације старјешина Војске РС. Помен погинулим борцима служио је свештеник Младен Чалија.Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац нагласио је да је 12. мај уз 9. јануар најзначајнији датум  у историји Републике Српске, подсјећајући да је за слободу и част животе дало преко 23.000 родољуба којих се на овај дан сјећамо.

–Невесиње може бити поносно на улогу на улогу у Одбрамбено-отаџбинском рату и очување вјековних српских огњишта – рекао је Шиповац, истичући да је у стварање Републике Српске животе уградило 476 припаника Невесињске бригаде и 207 бораца Друге лаке пјешадијске бригаде Војске РС. Шиповац је поручио да њихов лик и дјело никада не смију пасти у заборав.

Војска Републике Српске, у којој је било ангажовано 210.000 бораца, бранила је 2.500 километара фронта и побиједила у свим  великим биткама, међу којима су и митровданске битке из 1992. и 1994. године.

 
[ Назад ]